Det här med kommandon – fortsättning

Spread the love
 • SITTANDE I GRUPP – här tänker jag ha STILLA när jag lämnar henne i sittande. Jag har börjat träna med ”plättmodellen” dvs att hon skall sitta med en godis på nosen och måste då sitta helt stilla 😉
 • PLATSLIGGNING – Här har jag ju redan LÄGG NER (istället för ligg) när hon skall lägga sig ner med hakan i backen och kommandot NER när jag lämnar henne.
 • SÄTTANDE UNDER GÅNG – Här tänkte jag ha kommandot BAK när hon skall sätta sig för att få fram ett snabbare sättande eftersom bak betyder bakåtsitt som hon känner igen från fjärren så hoppas jag att hon skall stanna snabbare och sätta sig bakåt.
 • INKALLNING MED STÄLLANDE – Jag tänkte prova att ha KOM när hon skall vara beredd på att stanna men vill såklart ha samma fart som när jag ropar hit. Men tänkte att hon kanske är mer förberedd på vad som skall komma om jag byter ut hit mot kom (som hon ju också redan vet att det betyder att hon skall komma till mig). Sen skall jag prova att ha kommandot STANNA istället för stå eftersom jag tycker att hon reagerar snabbare på stanna i övriga situationer.
 • RUTAN – Här har jag rutan som kommando för att hon skall springa till rutan och skall ha STANNA här också för att få henne att stanna i rutan. Sen har jag LIGG för att hon skall lägga sig och HIT när jag kallar in.
 • APPORTERING OCH HOPP ÖVER HINDER – Inga konstigheter HOPP när hon skall hoppa ut och APPORT direkt efter (innan hon är över hindret). Jag har TACK istället för loss när jag vill ha apporten.
 • METALLAPPORTEN – Samma sak här APPORT och TACK.
 • VITTRINGSPROV – Här har jag LETA PINNE när hon skall ut och leta och TACK när jag vill ha pinnen.
 • FJÄRREN – gick jag igenom i förra inlägget.

Sen funderade jag på om man måste säga till innan om man har andra kommandon än de som är angivna i reglerna. Jag vet att det var så förut men nu tycker jag att alla har olika kommandon för olika saker undrar om alla då har meddelat domaren innan?

Såhär står det i reglerna vilket jag tolkar som att man bara behöver säga till om man skall använda handtecken istället för muntliga kommandon och att angivna kommandon är önskvärda men inget krav:

13. Kommandoord/ Handtecken mm. I dessa regler angivna kommandoord är önskvärda.Tävlande skall i förväg anmäla till domaren om handtecken kommer att användas, detta gäller dock endast då det är ett alternativ till muntligt kommando, ej där både handtecken och och muntligt kommando i kombination är tillåtet. Handtecken får endast användas i moment där så anges (i elitklass är handtecken aldrig tillåtna då hunden är bredvid föraren fotposition)). Använder föraren handtecken så får detta i princip inte utsträckas längre i tiden än ett muntligt kommando, dvs ett för långt kvarhållande av handtecknet påverkar betyget i negativ riktning.
 

1 tanke kring ”Det här med kommandon – fortsättning

 1. Annika, Indy och Arne

  Nej, du behöver inte meddela när du har andra kommandon utan bara om du har handtecken. Tur är väl det!! Annars hade jag blivit tvungen att ge domaren en lång lista på avvikande kommandon. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *