Dagens träning med tisdagsgruppen

Spread the love

Det var första gången för mig i denna gruppen som består av:

 • Nina & Cava (Perro på 1,5 år) som tränar för lkl 1
 • Åsa & Skorpan (golden på 2 år) som tränar för lkl 1
 • Inger & Sasha (sheltie på 5,5 år) som jag tror tränar för lkl 2
 • Ellen & Focus (collie på 3 år) som tränar för lkl 1
 • Karin & Miso (flatte på 3 år, Lystras syster) som tränar för lkl 1
 • Carolina & Ejder (tollare ca 2 år) som jag tror tränar för lkl 1 men de var inte med idag.
 • Jag & Lystra som tränar för lkl 3

DAGENS PLANERING & UTVÄRDERING

Gruppmomenten:

 • Stå nära henne och låta henne ha en godbit på nosen vid sitt i grupp.
 • Beroende på hur träningen gått (eller om vi börjar med gruppmomenten) antingen gå och gömma mig och strunta i hakan i backen eller stå nära och se till att hon har kvar hakan i backen.

PLATSLIGGNINGEN: Vi började med en gemensam platsliggning där vi gick in i ridhuset tävlingsmässigt en och en. Jag velade fram och tillbaka om jag skulle fokusera på hakan i backen eller om jag skulle gå ut ur ridhuset så det blev en liten mix 😉

Jag började att kräva hakan i backen och hon låg snällt med hakan i backen fram tills att Cava (efter ca 1 minut) fick ett busryck och for runt precis bredvid. Lystra lyfte då på huvudet men låg lugnt kvar så jag valde att berömma henne (lugnt röstberöm på håll). Försökte sen få henne att lägga ner huvudet igen (på håll) men då hon inte la ner huvudet valde jag istället att gå ut ur ridhuset och vara dold resterande tid. Ville inte krångla tillsammans med de andra och kommer köra ”hakan i” separat.

Ta min ”egen” tid till:

 1. Hjälp med ingång på planen. Jag lägger Lystra utanför planen och går in och får vittringspinnen. Funkade bra!
 2. Går tillbaks och hämtar henne och blir kommenderad ett kortare fritt följ med många vändningar, halter och tempoväxlingar. Glömde instruera medhjälparen om många vändningar, halter och tempoväxlingar och körde bara ett kort FF. Hon gick med bra kontakt men pendlade i position.
 3. Medhjälparen lägger ut vittringsapporterna med tången (hämtar först den som jag har på mig). Provar att vända mig om (första gången vi gör detta). Funkade inte alls – hon sprang ut och tog första bästa pinne utan att alls koppla på näsan. Gjorde om där jag la ut och hon gjorde likadant igen så då la jag godis emellan och då kom hon på att hon skulle ha näsan på. Avslutade med två bra! SLUTSATS: Matte har lite för bråttom och måste gå tillbaks några steg när det är ny plats (första gången i ridhus och andra gången på annan plats än i garaget)!!
 4. Hjälp med återhoppet på hopp-apport genom att det står 2 personer (och låtsas vara TL/domare) som står ivägen så att hon inte kan springa runt. Testade med Cavas apportbock och jag trodde inte hon skulle göra skillnad men hon nosade länge och väl och grep väldigt långsamt. Höll den dessutom väldigt löst och tappade apporten när hon hoppade   🙁  Gjorde några repetitioner till och då funkade det bättre, snabbare upptag. Nina stod en liten bit ifrån hindret och idag hoppade hon på tillbakavägen alla gånger utom en.
 5. Om vi hinner, prova inkallning med ställande med matskål med riktigt gott godis (hjälp att vakta skålen) för att se om hon stannar snabbare.

Träna själv:

 • Fritt följ – Var ojämn idag, till och från gick hon med fin kontakt och bra position men kunde plötsligt pendla i position och släppa fokus. Stegförflyttningar åt sidorna (höger och vänster) gjorde hon idag riktigt bra.
 • Sättande under gång (kommando BAK) när jag backar – Funkade bra!
 • Fjärren – Funkade bra på upp till 2-3 meter men då jag kom längre ifrån blev hon osäker och fick framflytt.
 • Rutan skick + lägganden (variera var belöningen kommer) – Första skicket var en 10-poängare! La sig långsamt och vi fick träna lägganden separat. Gjorde några skick till och hon hade bra fart och fokus!
 • Platsliggning med hakan i backen (lämnanden) – Funkade bra!

 

 

1 tanke kring ”Dagens träning med tisdagsgruppen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *