Sjuuukt nöjd med dagens platsliggning!

Spread the love

Lystra och jag har varit på Stockholms hundsportcentrum idag för första gången på inomhusträning. Väldigt fin hall! Först kändes det lite kallt men när man tränade och var i rörelse (och hade en tjock tröja och träningsväst på sig) så var det helt ok.

Återkommer senare med utvärdering av dagens träning men det jag är mest nöjd med idag är att Lystra låg i 3 minuter med hakan i backen (brukar lyfta huvudet när jag lämnar) i 3 minuter när jag stod dold! Detta  trots att hon inte är så van vid alla hundarna i gruppen och att det dessutom var en okänd hund i den andra hallen som vid flera tillfällen skällde väldigt ihärdigt (precis bakom skynket som skiljer hallarna åt och där våra hundar låg med ryggen emot)!! Hon lyfte inte ens huvudet när det skälldes – duktiga Lystra!!!!

UPPDATERAT 2013-01-19

DAGENS TRÄNINGSPLAN

Träna själv:

 • Börja med en vittring med godis emellan då det är ny plats – Gjorde 3 ggr (varav första med godis) och hon tog rätt varje gång!
 • Fritt följ – Lite studsig i början och pendlar då en del i position, många och långa sträckor med bra konsc, attityd och fokus.
 • Sättande unnder gång (kommando BAK) när jag backar – Funkar bra när jag backar framför henne men då jag har henne från fotgående så lägger hon sig ner på mitt kommando! Hon lyssnar inte på vad jag säger utan tar för givet att det är ett läggande under gång liksom.
 • Fjärren – Idag väldigt osäkert och med framflytt då jag kommer en bit ifrån, kan bero på ny miljö och andra störningar.
 • Rutan skick + lägganden (variera var belöningen kommer) – Snygga snabba skick (2 repetitioner) men vi måste träna snabba lägganden i rutan till en början på väldigt nära håll och öka avståndet succ.
 • Platsliggning med hakan i backen (lämnanden) 

Min tid med hjälp av gruppen:

 1. Hjälp med ingång på planen. Jag lägger Lystra utanför planen och går in och får vittringspinnen – Jag var lite otydlig när jag skulle lämna henne och gå in och hämta pinnen så hon tänkte först följa med – funkade sedan bra.
 2. Går tillbaks och hämtar henne och blir kommenderad ett kortare fritt följ med många vändningar, halter och tempoväxlingar – Börjar bli trött efter nästan 2 timmar i hallen så hon är lite seg och inte riktigt med i vändningarna men ganska ok position.
 3. Medhjälparen lägger ut vittringsapporterna med tången (hämtar först den som jag har på mig). Provar att vända mig om (första gången vi gör detta) – Säger pass på när jag vänder mig om (jag ska stå med ryggen till när TL lägger ut pinnarna) för att hon skall titta på när de lägger ut. Och enligt Annette så hade Lystra suttit och tittat när Sus la ut pinnarna så det verkar som om det funkade. Travar sedan ut lugnt och tar rätt pinne (efter att bara ha nosat på 2 pinnar) och nosar lite på de andra oxå med rätta pinnen i munnen. Susanne P tyckte att jag skulle öka hennes motivation in till mig så att hon direkt skall vända upp mot mig när hon har tagit rätt pinne. Just nu är vi inne i inlärningsfasen på själva luktdiskrimineringen där jag vill att hon lugnt och fokuserat letar upp rätt pinne, men när hon blivit mer säker på detta är det något som jag ska tänka på!
 4. Hjälp med återhoppet på hopp-apport genom att det står 2 personer (och låtsas vara TL/domare) som står ivägen så att hon inte kan springa runt – Jag fick många bra tips på att jag ett skall dela upp det i delar och endast träna återhoppet och att jag måste vara snabb att belöna precis när hon hoppar över hindret! Jag har ju tränat bara återhoppet genom att jag har satt henne med apporten framför sig och kommenderat apport men nu kom Susanne P med ett bra tips att jag istället skall lägga apporten bakom henne eftersom hon då måste vända sig om och gripa den och sedan vända upp mot hindret och det är ju där hon verkar glömma bort att hon skall hoppa även på tillbakavägen så detta tror jag kommer att funka mycket bättre och bli en bättre inlärning för Lystra. Sen att jag inte får fippla med bollen utan vara snabbare med belöningen i rätt ögonblick borde man ju inte behöva bli påmind om 😉  

Om vi hinner: Prova inkallning med ställande med matskål (hjälp att vakta skålen) för att se om hon stannar snabbare.

Gruppmomenten:

 • Stå nära henne och låta henne ha en godbit på nosen vid sitt i grupp – Struntade i godbit på nosen (behöver träna detta mer separat först) och lämnade ca 5-6 meter. Hon satt stilla och fokuserat med huvudet vänt emot mig men la sig efter ungefär halva tiden. Gick tillbaks och satte upp henne och hon satt kvar tiden ut.  
 • Beroende på hur träningen gått (eller om vi börjar med gruppmomenten) antingen gå och gömma mig och strunta i hakan i backen eller stå nära och se till att hon har kvar hakan i backen – Detta har jag ju redan skrivit om och att det gick SUPERBRA!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *