Ridhusträning

Spread the love

Det verkar vara lite varannan gång det där med hästbajsnosande/ätning på ridhusträningarna. Förrförra gången var Lystra väldigt nosig och ville gärna ta sig en och annan munsbit mellan momenten. Förra gången var hon inte alls nosig och åt inte av underlaget och hon klarade till och med att ligga med hakan i backen under hela platsliggningen (vilket jag vet att hon kan tycka är lite jobbigt i ridhus)!

Men så idag var det tillbaks till nosande, ätande och svårt att ligga med hakan i backen i allt det där goda (hon lyfter huvudet direkt när jag lämnar henne – det är helt enkelt för jobbigt att ligga sååå nära det goda utan att äta).

Men när det var vår tur att få ha hela ridhuset för oss själva och att få hjälp med kommendering, mm så skötte hon sig ganska bra iallafall! Inte sådär perfekt men iallafall fokuserad på momenten.

Den kedja (med belöningar emellan) som jag hade planerat var:

Ingång på planen och få vittringspinne.

  1. Sättande under gång => belöna med fysisk kontakt – Gjorde hon jättefint!
  2. Inkallning med ställande => varsågod efter ställandet (godisskål bakom som medhjälparen ställer ner och vaktar) – Första hade hon full fart emot mig och studsade flera steg innan hon kom på att hon skulle stanna. Vi gjorde om och det blev ett mycket mer distinkt stopp!
  3. Sändande till rutan => varsågod (till godisskål som mehjälparen har och springer in i rutan till Lystra med) – Springer ut bra de första 15 metrarna men saktar sedan in och småspringer med nosen i backen….tar in henne och gör om och det blir mycket bättre!
  4. Hopp – apport => belöna med boll bakåt då hon är på väg över hindret på tillbakavägen – Långsamt upptag (troligen beroende på underlaget) men i övrigt BRA!
  5. Metallapporten => boll bakåt då hon greppat apporten => varsågod – Spriinger ut och börjar nosa några meter innan metallen så jag tar in henne och gör om och det blir en bra apportering!
  6. Vittringen (medhjälparen hämtar pinnen hos mig och lägger ut de ovittrade pinnarna på rad eller i en ring) => pangbelöning med godis och kel hos mig! – Lufsar ut och nosar lite i ströet runt omkring (äter lite) och tar fel pinne! Vi gör om och hon tar sedan rätt pinne 2 gånger av 2 möjliga.

Slutsats: jag är glad att jag inte planerat att tävla i ridhus för i stort sett alla felaktigheterna idag berodde på underlaget! Självklart så skall en hund klara att prestera i alla miljöer men just nu är ridhusmiljön helt enkelt i svåraste laget för oss 😉

På min egen tid tränade jag:

  1. Fritt följ med externbelöning (1-2-3 steg, stegförflyttningar, vändningar, halter) – Hon blev nästan lite för het på externbelöningen vilket blev på bekostnad av positionen och när hon inte fick belöningen så kom det till och med lite pip idag, vilket hon ALDRIG gjort tidigare. Varierade med externbelöning och belöning från mig och det blev mycket bättre. Ska fortsätta så.
  2. Hopp – apport med fokus på återhoppen – 100 % rätt idag!

Stackars Vilja hann inte med någon träning idag så vi får köra lite ”garageträning” istället 😉

Ikväll är det valpkurs och unghundskurs igen!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *