Tankar om lek!

Spread the love

Har samlat mina tankar om hur jag ser på leken efter att jag läste en fundering i en blogg;

Ska man leka med hunden varje gång som den kommer och vill leka eller ska man ”spara” på leken för att den skall bli lite mer speciell (om man vill använda leken som belöning)?Namnlös

Jag anser att leken är väldigt viktig och att den stärker relationen, samarbete och kontakt. I leken kan man också träna in och forma väldigt många beteenden som man kan ha nytta av i vardagen eller träning/tävling (sitt, snabba ligg, bra gripanden, mm). Men de lekar och de leksaker jag använder som belöning ligger inte framme och hundarna får inte hämta dem eller leka med dem utan mig så det är alltid JAG som påbörjar just den leken med just de där BÄSTA leksakerna. För om man kan äta godis 24 timmar om dygnet så blir ju lördagsgodiset inte lika intressant.

Däremot har de två mjukisbollar och tre mjukisråttor som ligger framme som de bär omkring på (för att de skall ta dem istället för att släpa runt på alla skor) och det är klart att de ibland kan komma med en mjukisboll och inbjuda till lek. Då brukar jag leka lite gas & bromslek; dvs jag kampar lite med bollen, säger TACK och väntar in att hunden backar, sätter sig, lägger sig eller ”bjuder” något annat beteende innan leken startar igen. Jag brukar då bara göra ett par såna repetitioner innan jag avslutar. Ibland kan vi busa på tomten och jaga varann men mina har ju varandra så den sortens lekar använder jag också mest som belöning och inte så ofta som spontanlek 😉

På mina kurser pratar jag väldigt mycket om lekens betydelse och hur viktigt det är att man leker med sin hund ung som gammal! Alla hundar gillar inte att leka men då är det bra att lära hunden att leka och att uppskatta leken tillsammans med oss för att stärka kontakt och relation! Sen är det väldigt viktigt att leka i olika miljöer för om hunden inte kan leka känner den sig förmodligen inte trygg nog att göra något annat heller i den miljön. För en miljöpåverkad hund är den bästa träningen att åka ut till t ex brukshundsklubben och leka tillsammans med hunden innan man åker dit och tränar/tävlar. Så mitt budskap är lek och ha roligt tillsammans med din hund ung som gammal!

MEN på mina kurser pratar jag också om att det är väldigt viktigt vad och hur man leker och att det är precis lika viktigt att jobba med trygghetsrollen genom att vila tillsammans, gosa mycket och vara nära. Det är lika viktigt att hunden kan koppla av tillsammans med oss som att den kan leka tillsammans med oss. Jag vill inte ha hundar som hela tiden pockar på lek inomhus och jag vill definitivt inte ha en hund som kommer och kastar en boll, pinne eller annat på fötterna på mig eller på andra människor och ställer sig och skäller och uppmanar till lek! Som med allt annat så finns det bra och dålig lek och det finns en hel del lek som skapar stress hos hunden och då gör mer skada än nytta så därför är det viktigt HUR och VAD man leker. För många familjehundar är t ex bollkastning 20 gånger fram och tillbaka en vanlig lek och denna lek skapar bara stress hos hunden. Vargen gör dessa ruscher och får ungefär samma adrenalinpåslag var tredje dag och då får vargen dessutom slutföra ”dödandet” och alltså göra sig av med adrenalinet som samlats i kroppen vilket våra hundar inte får. Så jaktlek använder jag i stort sett bara som belöning när vi tränar lydnad och då blir det ETT kast med bollen som belöning för att man har gjort något bra! Sen får ju mina en hel del jaktlek när vi tränar apportering också 😉

Så slutligen så anser jag att det är jätteviktigt att leka mycket med sin hund ung som gammal MEN man ska vara medveten om att det finns många stressade och överstimulerade hundar som inte klarar av att gå ner i varv inomhus och då är det väldigt viktigt att man tänker över hur och vad man leker och vilka aktiviteter man erbjuder hunden för övrigt (arbete i form av nosarbete eller något som just min ras är avlad för, mental stimulans ”hjärngympa”, mm).

Eftersom jag tränar så mycket med mina hundar så ligger de ändå i riskzonen för att bli överstimulerade så som jag skrev ovan så leker vi inte så mycket inomhus. Och jag är väldigt tacksam och glad över att de är lika bra på att koppla av tillsammans med mig, ligga nära och gosa som de är på att i nästa stund vara ”på” den aktivitet som jag erbjuder. Och det mesta som vi gör är ”lek” för mina hundar och något som i deras ögon är väldigt ”åtråvärt” även om det rör sig om att vi ”tränar”.

Detta var lite om hur jag ser på lekens betydelse!

 

4 tankar kring ”Tankar om lek!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *