Plötsligt händer det!

Spread the love

Som gammal lydnadshund har ju Vilja och jag haft lite svårt att få till det där med fotgående på högersidan i rallyn, Hon har haft svårt att göra ingångar på höger sida, att gå på den sidan överhuvudtaget (har gärna velat byta till vänster sida plötsligt), haft svårt att sätta sig rakt, lägga sig rakt och ställa sig rakt. Men något av det svåraste har ändå varit att backa tre steg på min högra sida! Hon har backat snett ut ifrån mig, snurrat runt, satt sig ner, mm. För ett par veckor sedan när vi tränade ingångar på höger sida med klossen kom hon plötsligt på att hennes bakben faktiskt kunde gå åt andra hållet också! Det blev början till snygga ingångar på höger sida och efter det har högerhandlingen bara blivit bättre och bättre.

Nu går hon stadigt och fint på höger sida, gör raka sättanden, ställanden och lägganden (när jag visar med handen). Det där med att visa med handen när hon är på höger sida tror jag att jag skall ha kvar och inte försöka arbeta bort. Har tittat på lite filmer på SM-ekipage och flera av dem har handtecken när hunden är på höger sida (troligen pga att de är gamla lydnadshundar?). Så om man kan ha det på SM-nivå så måste ju vi kunna ha det kvar!

Idag fick hon till och med till några jättefina backanden vid min höger sida (när jag höll handen på ett visst sätt) och det var nästan så att hon vred sig emot mig (så jag nästan trampade på henne) istället för att vrida sig ifrån mig så som hon gjort tidigare!

Vi har gått igenom (nästan) alla skyltar upp till och med mästarklass på höger sida idag och det känns riktigt riktigt stabilt och bra. Duktiga tanten som jobbar på med en aldrig sinande energi!

 

De skyltar som vi ännu inte har tränat är:

 • Sitt, spring ifrån, kalla in i fart (M) – blir nog inga större problem
 • Bärande av föremål (M) – tror jag iofs att hon kan
 • Framåtsändande till kon (M) – blir nog inga större problem
 • Sidbyte bakom (M) – blir en utmaning från vänster till höger men enkelt från h till v. 
 • Helt om båda höger (M) – svårare åt ena hållet inbillar jag mig
 • Helt om båda vänster (M) – svårare åt ena hållet inbillar jag mig
 • Honnören stående (M) – blir en utmaning!

De skyltar som vi inte har tränat på höger sida och som jag inte är helt säker på att de skall göras från båda sidor är:

 • Helt om vänster, hund höger (N) – ser inte hur man skall få till denna om hunden är på höger sida? 
 • Sidosteg till höger (N) – blir ju att man puttar till hunden lite men det funkar nog ganska bra.
 • Sitt, sidosteg höger, sitt (F) – här går man ju emot hunden om man har hunden på höger sida och det blir lite likt stegförflyttningar åt vänster i lydnaden där man ju också går emot hunden och den får förflytta sig i sidled ifrån föraren. 

Under tiden som Vilja och jag gick igenom skyltarna fick Lystra träna gruppmomenten (sitt i grupp och platsliggning) och hon skötte sig med den äran!

Med mindre än 2 veckor kvar till debuten i avancerad börjar det kännas som om vi snart är redo att anta dessa större utmaningar!

Eftersom jag och Lystra skall starta appellen om mindre än en vecka blir det till att åka till klubben på jourträning ikväll när jag är kursledig för en gång skull. Måste ju fräscha upp brukslydnaden!

2 tankar kring ”Plötsligt händer det!

 1. Zandra, Lova & Lystra

  Tack för grattis! 🙂 Grattis själv till 1:a priset i jakten, vad roligt. 😀

  Filmer, tankar och insikter kommer så småningom. Jag ligger liksom efter med allt. 😉
  Har lagt ut filmen från kvalet på goldendays.nu på facebook.

  Ang högerhandligen, jag tror inte folk har handen framför hundens nos för att de är gamla lydnadshundar utan för att de inte tagit sig tid att träna ordentligt. Har sett massa hundar som tävlat på elitnivå i lydnad och som kvalar både till lydnads SM och rally SM, men de behöver inte ha någon hand där. På helgens SM gick majoriteten av förararna med hunden likadant på höger som vänster. 🙂

  Mina hundar hade inte heller gått på högersida när vi började träna för avanceradklass utan hade drillats på vänster hela tiden. Det tog lite tid – men träningen är det jag tycker är roligast. Och att träna in dem på högersida var bland det roligaste jag gjort i rallyn. 🙂

  Svara
 2. Helena, Vilja & Lystra

  Det är säkert som du säger att majoriteten av de som var på SM gick likadant med hunden på höger som på vänster sida, Men de som jag tänker på som jag har sett på film från SM så går de ett vanligt ”lydnadsfot” på vänster sida men har kvar handen som ”hjälp” när den går på höger sida. Att man får jobba med kroppen och handtecken (och flera röstkommandon) i rallyn skiljer ju det väldigt från tävlingslydnaden där lite ”rörlig” överkropp (läs axelvridning) direkt räknas som dubbelkommando. Det jag menar är att det inte är ett måste att jobba bort handtecken om man inte vill utan att det mer är en smaksak. Jag tycker också att det är roligt att träna men vet inte om jag vill lägga ner den tiden på att träna bort handtecknet om det inte behövs 😉 Vilja har ju gått på vänster sida i 7.5 år och det känns som om vi verkligen har tagit ett steg framåt på högersidan (vilket jag trodde skulle bli mycket svårare) så i dagsläget kommer jag ge henne den hjälp som behövs. Kram

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *