Träningsgrupp hos Lotta Linusson

Spread the love

Igår var jag och Lystra första gången på (vi missade förra gången som egentligen var första tillfället) träning med träningsgruppen hos Lotta Linusson. Vi skall dit varannan torsdag hela hösten/vintern. Det kändes som en jättebra träning där vi fick med oss mycket matnyttigt.

Vi började med gruppmomenten och Lotta gav sedan var och en respons på hur man kan träna vidare och då det var flera av oss som hade ungefär samma sätt att träna på och ungefär samma problem så fick man med sig en hel del genom att lyssna på vad hon sa till de andra. Vi fick många värdefulla tips (se nedan).

Sen delades vi upp 2 och 2 och tränade tillsammans och sen fick var och en 20 minuter då man fick ta upp vad man ville att Lotta skulle titta på (då två stycken var borta detta tillfälle fick var och en mer tid tillsammans med Lotta). 

Jag valde att Lotta skulle titta på Fria följet (position och attityd). Lotta tyckte Lystra hade en trevlig attityd och att det stundvis såg fint och trevligt ut. Hon tyckte först att det verkade som om Lystra hade kunskap om positionen men att jag nog har varit lite otydlig med vad jag egentligen vill ha. Jag måste också bli tydligare mot Lystra om att hon verkligen missar belöningen när det blir fel så hon inte bara tycker att hon får ju en ny chans direkt så det blir inte så viktigt för henne att göra rätt från början. Lotta kunde också se att Lystra tittar upp på mig när vi står i utgångspositionen men sen när jag börjar gå så tittar hon på min högerhand och även om jag har bytt belöningshand (bakom ryggen) och tänkt på att leverera belöningen med vänster hand så är hon väldigt medveten om att belöningen kommer från höger hand 😉 Jag är dessutom alldeles för fumlig och långsam med min vänstra hand så jag måste verkligen träna upp den! Sen är jag alldeles för snabb i starten så jag ger inte Lystra en chans att hänga med direkt – skärpning matte mycket att träna på nu! Övriga tips på hur vi ska träna vidare finns nedan.

Min parkamrat ville att Lotta skulle titta på hur hon kunde få till snabbare ställanden vid inkallningen och detta var värdefullt för oss också för det visade sig att vi har tränat på samma sätt och har samma problem. Hon hade också funderat på om inte handtecken funkade bäst precis som jag men efter lite diskussioner med Lotta tror jag att jag ändå väljer att ha röstkommando och träna upp inbromsningen på det sätt som Lotta rekommenderade. Det blev ju dubbelt givande att vi hade samma problem för nu fick ju jag med mig tips både hur jag skall träna vidare på fria följet och snabba ställanden!

Nu har vi en del att träna på i 2 veckor till nästa tillfälle!

TRÄNINGSPLANERING

PLATSSITTNING

 • Bra att backa in i position så att hunden sätter sig bekvämt med med breda höfter för att undvika att den vickar över höfterna efter lämnandet. 

PLATSLIGGNING

 • Fortsätta att ha en sak som hon skall fokusera på (boll, godisburk) som hon ALLTID skall tro att den är där. ALLTID ha något på träning och på tävling visa att man lägger godis i burken och lägger den i väskan utanför plan så att hon vet att den finns där. 
 • I början springa till belöningen men sen lägga till att hon skall gå fot en sväng innan belöningen och till sist att hon skall gå fot av plan till belöningen som är utanför plan.
 • Gå iväg långsamt och påminna henne om att hon skall ha hakan i backen.
 • Bra att backa in i position så att hunden lägger sig med breda höfter för att den skall ligga bekvämt men att man undviker att den vickar över. 

FRITT FÖLJ

 • Tänka på vad jag gör med min högerhand (Lystra tittar på den och inte på mitt ansikte) 
 •  Ha belöning i vänster ficka. Aldrig belöna med högerhand.
 • Träna på att ta upp denna långsamt och ändå belöna i position.
 • Någon annan klicka när hon går bra och bryta när hon går dåligt
 • Bryta med konkurrens (men glad röst), hon skall vilja komma åt belöningen men jag vinner den när hon går dåligt och hon skall då vilja göra ännu bättre när hon får en ny chans.
 • Ev använda små burkar med godis i som jag slänger iväg och vi öppnar tillsammans eller externbelöning. Om jag använder pipen blir hon flamsig så godis är nog bättre i detta skede.
 • Jag måste förbereda henne på att jag skall gå iväg, säga fot och invänta att hon tittar på mig innan jag går iväg. Inte gå iväg så fort första stegen.
 • Träna mycket på första stegen. 

SNABBA STÄLLANDEN

 • Börja träna på nära håll (framifrån) för att få till rätt teknik. Man vill att hon skall ha bakåttänk (tvärnit) och börja med att backa ifrån och kasta boll bredvid hunden (lågt) utmed sidan så att hunden tvärnitar och vänder sig för att hämta bollen. Säga STÅ VARSÅGOD! Upprepa 50-100 ggr med boll innan man tar bort kastet. Försöka ha så liten handrörelse som möjligt när man kastar.
 • ALLTID ha boll/belöning bakom på träning. Belöningen skall ALDRIG komma från mig. I början skall hunden se när man lägger ut bollen men sen skall den inte se att den ligger där. Smyga ut eller lägga ut flera belöningar innan man tar ut hunden ur bilen. Lägga ut på olika ställen och byta placering på var man kallar in.
 • Flytta sig så hunden inte skall springa samma sträcka flera gånger.

Nu är vi peppade att ta tag i lydnaden under hösten/vintern!

 

1 tanke kring ”Träningsgrupp hos Lotta Linusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *