GODKÄND DEBUT I AVANCERAD KLASS!

Spread the love

Idag var det dags för mig och Vilja att göra debut i avancerad klass! För er som inte vet så mycket om rallylydnad så är det ett väldigt stort hopp mellan fortsättningsklass och avancerad klass. I avancerad klass skall man nämligen kunna göra alla skyltar även på höger sida! Och detta är inte helt lätt för en gammal lydnadshund som har gått på vänster sida i över 7 år! Men om ni kanske minns så är det kanske knappt en månad sedan som Vilja vid ihärdig träning med ”klossen” upptäckte att hennes bakben kunde trampa även åt andra hållet (höger)!!

Sen har vi jobbat på med högerhandlingen och det går framåt även om det i vissa moment fortfarande är lite knackigt! T ex att backa rakt på höger sida är svårt tycker Vilja. Sidbyte framför är också en sån skylt som vi tycker är svår eftersom jag riskerar att trampa på henne när hon skall byta sida framför mig och jag inte får stanna upp utan måste fortsätta att gå.

Dagens bana bjöd således på en hel del klurigheter för vår del då den innehöll tre sidbyten (framför, helt om mot och helt om från varandra), en hel del högerhandling och dessutom backa på höger sida & snurra på höger sida!

Senaste träningarna har jag känt att det skulle kunna bli hur rörigt som helst för då kunde hon plötsligt inte gå runt mig utan gjorde en snygg ingång på högersidan när jag sa/visade ”runt”, ett tillfälle var hon så överladdad att hon inte kunde sitta ”front” utan ställde sig framför mig och backade!!! När vi stod i honnören och hon skulle ligga framför mig och bad henne lägga ner hakan i backen (för att hon skulle vara lugnare) så la hon sig på sidan och spelade död!Hon är ju väldigt kreativ och ser så sööt ut men jag måste erkänna att jag blir så smått frustrerad när hon inte ens kan sätta sig på kommandot SITT som hon har kunnat sedan hon var 9 veckor 🙂

Men idag på debuten i avancerad smäller Vilja till med 91 poäng och klassvinst! Och då fick vi 6 poängs avdrag i honnören så det var bara tre poängs avdrag totalt inne på banan!

-1 för att hon backade lite snett vid backa tre steg på höger sida, -1 för att hon rörde sig lite vid sitt, ligg, stå och -1 för bristande samarbete när jag skulle kalla in henne till höger sida från sittande och hon höll på att hamna utanför plastbanden (och då hade vi blivit diskade men jag lyckades rädda situationen).

När vi hade ställt oss i honnören kom den andra hunden aldrig in på plan så hon kunde inte starta tidtagningen. Eftersom jag inte visste hur lång tid det skulle ta valde jag därför att sätta henne upp under väntan och la ner henne igen. Med facit i hand var detta ett dumt drag då jag tror Vilja kom av sig och trodde att momentet var över när jag la ner henne igen för hon la sig ner och började nosa direkt (-3 poäng för nos) och när jag försökte få henne att fokusera så böjde jag mig ner för att få hennes uppmärksamhet och då fick vi -3 poäng för förarfel. Men sen låg hon fint och fokuserat resten av tiden! Så dessa avdrag var förstås lite onödiga men vad gör det när vi vann hela skiten!! Och jag som tänkte innan att jag är nöjd om vi klarar av sidbyten och högerhandling utan alltför mycket strul! Nu klarade vi hela denna kluriga bana där bara fyra av nästan 20 ekipage fick kvalificerat resultat (över 70 p) av ca 20 startande!

Prispallen i roslagen

prispallen roslagen 2

Jodå matte det är sant – VI VANN!

Hon vet verkligen att skärpa till sig när det gäller min BusVilja <3

Och det värmer oerhört när flera ur publiken och de medtävlande kommer fram och talar om att det såg så fint ut!

STORT GRATTIS till min klubbkamrat Cattis & lilla Kiwi som kom på andra plats på 90 poäng! TACK för trevligt sällskap idag Cattis, vi ses på Hölö-Mörkö nästa helg!

Och såklart tack till min klubbkompis Annette som var skrivare och som peppade, hejade och fotograferade!

1 tanke kring ”GODKÄND DEBUT I AVANCERAD KLASS!

  1. barbro.ronngard@telia.com

    Nu är du verkligen på G, Helena!
    Har lämnat vandrande pinnar, paddan Sixten m fl. bakom dig!
    Go, go, go! Girlpower!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *