Tillfälle 2 med Lotta Linusson

Spread the love

Igår var jag och Lystra på andra tillfället med träningsgruppen hos Lotta Linusson.

Jag valde att följa upp FRITT FÖLJ och vi hann även med att titta på VÄNDNINGAR, HALTER OCH FJÄRREN

FRITT FÖLJ

Tips från förra gången och uppföljning:

 • Tänka på vad jag gör med min högerhand (Lystra tittar på den och inte på mitt ansikte)
 •  Ha belöning i vänster ficka. Aldrig belöna med högerhand – jag har fått henne att inte fokusera lika mycket på min högerhand längre genom att inte ens plocka upp med höger hand och byta bakom ryggen, då hon tidigare var väldigt medveten om var godiset kom ifrån även om jag inte belönade med höger. 
 • Träna på att ta upp denna långsamt och ändå belöna i position – jag fixar inte att ta upp belöningen med vänster hand och få henne att behålla position. Hon hinner flytta sig innan jag har fått upp godiset. Eftersom jag ville få bak henne så har jag istället haft några godisar i vänster hand som jag snabbt har kunnat belöna med. detta har fungerat bra och hon har förstått att hon inte får titta på handen (som pendlar till vänster om hennes huvud) utan att hon måste behålla kontakten för att hon skall komma åt belöningen. Det har däremot funkat för att flytta bak hennes position och Lotta tyckte det såg jättefint ut! Vi är helt klart på väg åt rätt håll! 
 • Någon annan klicka när hon går bra och bryta när hon går dåligt – har inte haft någon som har kunnat hjälpa till.
 • Bryta med konkurrens (men glad röst), hon skall vilja komma åt belöningen men jag vinner den när hon går dåligt och hon skall då vilja göra ännu bättre när hon får en ny chans – när det blev att jag fick bryta henne för ofta (pga att hon inte riktigt visste vad jag ville ha, stackarn) så bytte jag taktik och började fokusera på att hon skulle lyckas istället och belönade snabbare, första steget, andra steget, mm tills hon blev lite säkrare på vilken position jag ville ha. Hon blir så lätt dämpad om hon känner att hon misslyckas. 
 • Ev använda små burkar med godis i som jag slänger iväg och vi öppnar tillsammans eller externbelöning. Om jag använder pipen blir hon flamsig så godis är nog bättre i detta skede. – detta har funkat bra och hon jobbar gärna på lite extra för att få en pangbelöning när hon får springa och hämta en liten burk med kattmat (eller annat riktigt gott) som vi öppnar tillsammans. 
 • Jag måste förbereda henne på att jag skall gå iväg, säga fot och invänta att hon tittar på mig innan jag går iväg. Inte gå iväg så fort första stegen. – jag har blivit bättre på att förbereda henne och det gör att hon är med direkt. 
 • Träna mycket på första stegen.

STEGFÖRFLYTTNINGAR

 • Jag frågade Lotta om det stämmer det jag hört om att man måste göra på samma sätt åt båda håll dvs om man korsar benen vid förflyttning åt vänster måste man göra det åt höger också men det behöver man inte (sen kan det finnas domare som tycker att det är snyggast). Det är däremot viktigt att stegen är lika långa (ungefär samma läängd som när man går i fria följet) åt båda håll och att både jag och hunden behåller frontposition (parallella axlar).
 • Lystra brukar göra ganska snygga skänkelvikningar men när jag skulle visa var hon inte alls med på noterna och gick med bogen först. Lotta tipsade om att jag måste göra det jättelångsamt och liksom dra foten i sidled och om hon kommer med bogen först skall jag stanna upp och bara fortsätta när hon flyttar sig i sidled och då belöna i steget. Till en början kan jag hjälpa henne lite genom att klappa mig på låret. När jag sedan tränade på det hemma så började hon direkt trampa i sidled!
 • Stegförflyttningar bakåt gjorde hon jättefint med helt rätt tänk.

VÄNDNINGAR & HALTER

 • När vi gjorde helt om i fria följet så har hon en tendens att släppa och titta bort men när jag gjorde vändningar och halter separat så gjorde hon det jättefint. Viktigt att förbereda henne och inte göra det så fort! I fria följet är det bra att belöna upp just vändningarna och se till att hon hänger med. 

FJÄRREN

 • Jag får framflytt i ställandet (både från ligg och från sitt) när jag kommer på lite avstånd. Lotta tyckte att jag därför skulle jobba med belöning bakom och det har jag testat förut men tyckt att hon ”låser” sig när hon vet att det finns belöning bakom. Men det är värt ett till försök för jag tror att det får henne att tänka bakåt istället för att dra sig emot mig.
 • När jag sedan visade några skiften på nära håll så fick jag istället en framflytt vid sitt (från stå) vilket jag inte har sett tidigare. Lotta trodde att det kunde bero på att jag höll handtecknet för högt och nu när jag har testat hemma att ha handen bredvid höften istället så var problemet löst!! Helt otroligt för när jag började titta på mina handtecken så blev det plötsligt väldigt otydligt tecken för stå eftersom det liknade tecknet för sitt med enda skillnaden att jag för handen framåt vid bakåtsitt och för den bakåt (från mitt håll) för stå. När jag nu istället håller ut armarna från kroppen mycket högre har hon plötsligt ett väldigt distinkt stå. Tänk vad mycket de tittar på vad vi gör istället för att lyssna på vad vi säger. Jag måste bli väldigt mycket tydligare i mina tecken och det känns som om vi är på rätt väg. 
 • Lotta tyckte att jag skulle länga avståndet med ett skifte i taget, t ex: stå-ligg på 3 meters håll, stå-ligg på 5 meters håll, stå-ligg på 7 meter osv – belöning.

Nu filar vi vidare på detta i 2 veckor och då skall vi visa upp finfina stegförflyttningar och en snygg fjärr 😉

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *