Fritt följ – ett evighetsprojekt!

Spread the love

Nu när jag har tänkt om vad gäller att starta Lystra i lydnadstrean under våren, och istället satsa på jaktträningen och spåret, så tänkte jag att vi skulle starta tvåan istället och kanske ta ett LP2.

Det vi behöver träna mest på är fria följet så vad gäller lydnaden så är det fria följet som jag kommer att lägga krutet på förutom uthålligheten och att vi skall hitta våra tävlingsrutiner.

Fria följet är en STOR utmaning för oss då det pendlar mellan att hon har en härlig attityd och en fladdrig position till att vi fokuserar mycket på detaljer och position och att det då har en tendens att bli tråkigt 🙁

Vi har under en tid tränat framförallt på detaljer och jobbat på att få bak henne i positionen (då hon gärna tränger) och just nu känns det som om det inte blir bättre utan att det bara blir tråkigt 🙁

Så nu tänkte jag att vi skulle jobba framförallt med attityd och uthållighet under några veckor och idag på klubben tränade vi på att hon frivilligt och glatt skulle söka upp min vänstra sida (utan kommando) när jag bara gick runt på planen. Först så var hon inte med på vad hon skulle göra men efter en liten stund sökte hon snabbt upp min vänstersida med fin kontakt och attityd. Jag klickade då och kastade en godbit bakåt som hon fick hämta under tiden jag ”travade” vidare och hon fick söka upp sidan igen och fick en ny godis kastad, osv. Alltså tillbaks till grundövningar på ”valpnivå”.

När hon hade fattat galoppen gick jag på en längre stund när hon kommit upp vid sidan och gick längre och längre innan hon fick K+B. Jag la sedan till lite svängar (vänster och höger) och helt om och inväntade en bra position innan jag klickade och belönade (med kast bakåt). När vi hade tränat en stund och hon inte var lika ”het” så blev positionen bättre (inte så långt fram) men hon behöll sin positiva attityd!

Jag testade också att köra igenom tvåans moment utan belöning och de kan hon riktigt bra! Förutom att hon tänkte lägga sig i rutan och först ville sätta sig på läggande under gång eftersom hon inte riktigt lyssnade och gjorde det hon trodde var rätt –  vi har ju  mest tränat 3:ans ruta och sättande under gång på sista tiden 😉 Så bara vi kommer ”tillrätta” med vårt fria följ så bör vi kunna ta ett LP 2 utan större problem!

Jag ser verkligen fram emot att tävla lydnad igen det var ju så längesen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *