VILJA

Spread the love

LP1 SEVCH RLDN RLDF RLDA RLDM Ryegate´s Sweets for My Sweet

487418_10151379988074387_292596879_n

Född: 2006-03-28

Vilja är en härlig och arbetsvillig tjej som är mycket träningstålig. Hon går helhjärtat in för allt som hon utsätts för och vill alltid göra sitt bästa vare sig det gäller apportering, spår, lydnad, rallylydnad eller agility. Hon ger järnet och har full fart i skogen och på lydnadsplan och är en lugn och cool familjehund som tar det mesta med ro i de sammanhang där det krävs. Hon är väldigt lugn, trygg och stabil och hon uppvisade mycket goda mentala egenskaper på MH-beskrivningen (se under resultat).

Vilja har uppvisat mycket goda jaktliga egenskaper både vid avkommebeskrivning och FART-test (Fågelhundens Arbetstest). Vilja är den första hund som jag jakttränar och jag har tyvärr inte haft förmågan att förvalta hennes goda egenskaper på bästa sätt. Jag önskar att jag kunde få börja om med henne så vi verkligen kunde få bevisa vad hon går för! Eftersom hon har full fart, ett gott självförtroende och en oerfaren matte har hon haft en tendens att vilja lösa uppgiften självständigt vilket i jaktliga situationer kan gå ut över lyhördheten. Vilja har ett 2:a pris i NKL B-prov och är uppflyttad i Ökl på WT. Hon har en fin vilthantering, är uthållig och jobbar i bra fart. Hon är envis och Vilja ger sig inte i första taget om det gäller att hämta en apport! Hon är en duktig viltfinnare och en mycket god markör! 

På lydnadsplanen är hon väldigt lyhörd och lättlärd. Vi började träna lydnad ganska sent (när Vilja var över 1,5 år) men vi fick vårt LP1 efter fyra tävlingar i lydnadsklass 1 (tre förstapris och ett andrapris med 159 p). Vi har även ett första pris i lydnadsklass 2 där vi bara hann starta 2 gånger innan Vilja tog mammaledigt under hösten och vintern 2009-2010.

Under våren 2009 började vi träna viltspår och vi blev godkända i anlagsklassen juni 2009, augusti 2011 tog hon sitt Viltspårschampionat.

Vilja är en lugn och cool flat, hon är språksäker och trygg i relationen med andra hundar och hon är en god hjälp i mitt arbete som hundinstruktör vid hundmöten med osäkra hundar eller hundar som har svårt med språket. Vilja är trygg med människor och finner sig i att bli hanterad och klappad av vem som helst (sitter lugnt och blir klappad av en hel skolklass med barn) men hon är ganska neutral i kontakten och måste inte hälsa på allt och alla.

Exteriört är Vilja en stor tik men, som det brukar stå i hennes utställningskritik, med bevarad elegans. Hon har en fantastisk päls med en härlig intensiv och mörk brun färg! Hon har trots att hon är sparsamt utställd fått 2 st CK. Hon har alltid fått 1:a pris (exellent) och har oftast blivit placerad i kkl.

Vilja är en flat med både av och påknapp, hon är alltid glad, påhittig och busig så med Vilja har man aldrig tråkigt! Men hon har gett mig ett och annat grått hår det måste jag erkänna!

2014 började vi träna och tävla Rallylydnad och vi tog snabbt vårt första rallylydnadsdiplom (RLDN) i nybörjarklassen och Februari 2015 tog Vilja sin Rallylydnadsmästartitel (RLDM).

I september 2016 blev Vilja plötsligt sjuk. Det började med att hon haltade och det visade sig att hon hade fått en stor tumör på ena skuldran som var elakartad. Den 29 september somnade hon in härhemma med sina nära och kära runt sig.

Älskade finaste vän du fattas mig 

Vår älskade Vilja somnade in lugnt och stilla igår hemma på golvet med dummisen i munnen och matte och husse nära, nära  Lystra och katterna var också med och Lystra läste av situationen och jag är övertygad om att hon kände in vad som var på gång. Hon som alltid vill tränga sig emellan och pussa på mig när jag pysslar och gosar med någon av de andra djuren gick direkt och la sig i soffan och när Vilja hade tagit sitt sista andetag kom hon fram och gick runt och pockade på uppmärksamhet och sen följde hon med ut i bilen och sa hejdå till sin mamma 

Du lämnar ett stort, stort tomrum härhemma och i mitt  men jag är så glad och tacksam för alla fina år som du har gett mig med alla dina bus och upptåg.

Du var min ”once in a lifetime hund”  

Du har med all din kärlek berört så många människor (och hundar) med ditt vänliga och självklara sätt att tolka situationen och göra ditt bästa för att alla ska må bra   Och alla dina tokigheter som varje dag har gett mig många glada skratt men också ett och annat grått hårstrå 😉

Du var hunden som löste konflikter med kärlek och humor och du var den som fick rädda hundar att våga 

Du var hunden som kunde proppa in flest dummisar i munnen och som alltid vann ”tävlingen” att hämta flest dummisar på kortast tid och då helst med en självklar tjuvstart 😉

Du var hunden med utbrytartalanger som har hoppat ut från ett fönster på andra våningen, öppnat dörrar, och pressat dig ut genom en 15 cm springa…..alltid för att få vara tillsammans med din matte 

Finaste Vilja du kommer för alltid att vara med mig i mitt  och du lever vidare här på jorden genom alla dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn 

Men nu är det dags för himlen att få den största av stjärnor 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *